Vietnamese vis met dille en kurkuma

kabeljauwhaas met dille en kurkuma

 

 

 

 

 

Vietnamese vis met dille en kurkuma

Soms kom je een recept tegen dat meteen JA tegen je zegt. Dat was het geval met dit recept. De combinatie van dille en kurkuma vond ik heel bijzonder en spannend. Reden genoeg om het een keer te maken. Let op, de vis moet even marineren, liefst 2 uur.

Ik keek natuurlijk pas een half uur voordat ik aan de maaltijd begon ‘hoe en wat’ en zag het te laat. Dus onze vis heeft een half uurtje gemarineerd. Smaakte ook prima.

Vanuit 5 elementen perspectief is dit gerecht redelijk verwarmend door de knoflook, spaanse peper, gember en zwarte peper. Prima voor een keertje alhoewel ik zelf de spaanse peper er al uit laat. Heb je last van hitte kenmerken dan is dit gerecht niet de beste keuze alhoewel het echt heerlijk smaakt!

Ingrediënten (2 personen)

  • 500 g stevige vis (ik had kabeljauwhaas), mag 1 geheel zijn of in stukken
  • 3 eetlepels zonnebloem olie, ik gebruik altijd olijfolie en kijk of het ook met minder eetlepels olie kan
  • 1 witte ui in ringen gesneden
  • bosje dille in stukjes gehakt
  • 3 gesneden bosuitjes
  • 50 g ongezouten pinda’s, geroosterd en gehakt
  • spaanse peper, pitjes eruit en fijngehakt (ik laat de peper eruit, want te verhittend, zeker voor vrouwen boven de 40 :-))

Marinade

  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 tl kurkuma
  • 1 teentje knoflook, geperst (ben zelf te lui om te persen dus snijd hem altijd heel fijn)
  • 1 cm verse gember geraspt (heel fijn hakken kan ook)
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 5 takjes dille gehakt
  • zwarte peper

Bereiding

  1. Maak de marinade en laat de vis 2 uur (of minimaal 30 minuten) marineren
  2. Snijd de witte ui in ringen en bak hem in 2 eetlepels olie, haal uit de pan en laat afkoelen
  3. Haal de marinade van de vis, dep hem droog en bak hem in de resterende olie om en om in de koekepan. Bak hem krokant en maximaal 5 minuten. Dit staat in het recept maar ik heb zelf de marinade ook nog even erbij gebakken, vond het zonde om dat niet te gebruiken
  4. Verwarm in een andere pan de eerder gebakken witte ui, doe er de rode peper (als je die gebruikt), de helft van de dille en de helft van de bosui aan toe. Bak ongeveer 1 minuut.
  5. Leg het uimengsel op een bord, doe de vis erop en bestrooi met rest van dille, bosui en de pinda’s

Wat eet je erbij?

Ik had erbij gemaakt: gestoomde broccoli, volkoren basmati rijst, gebakken radijsjes (voor de vrolijke kleur). Snijd daarvoor de radijsjes in plakjes, doe wat olie in een koekenpan samen met de radijsjes. Bak ze kort en strooi er wat zout en peper op. Smaakt verrassend lekker voor bij dit gerecht.

roerei met chorizo

Kruidig roerei met chorizo en tomaat

Warm ontbijten met meer eiwitten. Dat is dit kruidige roerei met lente ui, chorizo, tomaat, en verse peterselie. Eet het zo of doe het mengsel op een plakje donker roggebrood.
Als je inmiddels weet dat je meer energie krijgt van eiwitten dan heb je hier zeker de eerste paar uren geen trek van en zeker niet in snoepen 😉

​Ingrediënten (2 pers​onen

  • ​3 eieren
  • plak van 75 g chorizo (ik koop het bij de bio slager) in kleine blokjes gesneden
  • 2 lente uitjes in kleine ringetjes gesneden
  • roma tomaten, stuk of 5 in vieren
  • handje verse peterselie
  • klein beetje peper
  • gedroogde basilicum, oregano en ​paprikapoeder

​Bereiding

  1. ​Klop de eieren los (ik gebruik geen melk!)
  2. Voeg er wat gedroogde kruiden, paprikapoeder en peper aan toe
  3. ​Snijd de lente uitjes, tomaten​, verse peterselie en chorizo
  4. Verhit de koekepan met klein beetje olijfolie
  5. Bak de lente uitjes
  6. Voeg de chorizoblokjes toe
  7. Voeg het eimengsel toe, laat even kort stollen en roer dan stevig om tot het rul wordt
  8. Voeg de gesneden tomaten en peterselie toe
  9. ​Eet het zo of met een donker roggebroodje erbij
  10. Eet ze!

Gebakken kip met cranberries

kip met cranberries

Een lekker gebraden kippetje. Iedereen kent het en ​vrijwel iedereen (behalve vegetariërs) vindt het lekker. Als je dan ook nog van cranberries houdt (goede herinneringen aan Terschelling) dan is dit hét gerecht voor jou!

​Ingrediënten

  • ​250 ml appelcider (te koop bij de supermarkt, drankafdeling)
  • 60 g gedroogde cranberries (ik koop ze bij de Ekoplaza, een prijzig zakje maar wel ontzettend lekker en niet 'geverfd')
  • 2 eetlepels appelcider- of wittewijnazijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 cm verse gember, gekneusd of fijngesneden
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1,5 kg kip met been en vel (kan... ik heb biologische kippendijen zonder bot gebruikt, gebruik er 2 per persoon want wonderlijk genoeg worden ze in de oven een stuk kleiner)
  • 1,5 theelepel grof zeezout
  • 2 eetlepels koude boter

​Bereiding

  1. ​Oven voorverwarmen op 225 graden
  2. Gember fijnsnijden of pletten
  3. Meng de appelcider met cranberries, azijn, kaneelstokje, gember in een steelpan
  4. Breng aan de kook en kruid met zwarte peper
  5. Zet het vuur lager en laat het 20 minuten sudderen tot de cranberries zacht zijn en het vocht voor 2/3 is ingekookt
  6. Verwijder het kaneelstokje en de gember (ik snijd de gember heel fijn en laat het er gewoon inzitten)
  7. ​Kruid de kip of kippendijen met zout
  8. ​Leg de kip in de ovenschaal met het vel naar boven
  9. Lepel de cranberries over de kip en leg er kleine stukjes boter op. Ik doe zowel de overgeblevenappelcider saus als de cranberries over de kip
  10. Bak 40 minuten in de oven tot de kip gaar is. Gebruik je kippendijen ​bak het dan iets korter.

​Wat eet je erbij?

​Voor mij betekent dat rijst (volkoren basmatirijst) en een groentengerecht. ​Ik adviseer je de haricot verts met kerstomaatjes. Daarmee blijft het totaal lekker licht (neem niet teveel rijst). Helemaal koolhydraatarm kan natuurlijk ook, dan maak je er de 5 elementen witlofsalade met mandarijn er nog bij.
Ben jij van de aardappels, frites​, puree of gebakken? Kan maar daarmee maak je het totaal een stuk 'zwaarder' in vertering.

Vijf Elementen Tip

​In dit gerecht zit zowel kaneel als gember. Twee specerijen die een 'verhittend' effect op je lichaam hebben. Niet zo erg voor een keertje maar... heb je last van hittekenmerken, ​drink je bovendien veel koffie​​, eet je veel chocolade​​​ ​én ​eet je vaak gekruid of pittig dan is dit gerecht minder goed voor je. ​Het versterkt de hitte' in je lichaam en de daarbij behorende klachten nog verder. Het verminderen van hitte versterkende voeding is zowiezo beter als je een vrouw boven de 40 bent omdat het je 'yin' afbreekt.

Leuke kookboeken als (kerst) cadeau

kookboeken recensie

 

 

 

 

 

 

Van kookboeken kun je er nooit genoeg hebben, daarom heb ik er vier voor je geselecteerd. Voor elk wat wils, vlees, groenten, bakken en wijn wat wil je nog meer.

Groenten in de hoofdrol

Een van mijn favoriete kookboeken is VEG van Hugh Fearnley-Whittingstall en hij heeft eennieuw kookboek “Heel Veel Veg”, heb nog niet echt veel tijd gehad om er uit te koken maar dat komt zeker.

[bol_product_links block_id=”bol_5a321feed7338_selected-products” products=”9200000079530660″ name=”Heel veel veg!” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Super lekkere kip recepten

Misschien heb je het boek Vijftig tinten grijs gelezen, dit kookboek heet vijftig tinten kip, een titel die zowiezo nieuwsgierig maakt. De ondertitel is Een tongue in chick kook- en verhalenboek.

Ik vind het een geweldig boek met prachtige fotografie, erotisch getinte verhalen vanuit het perspectief van de kip en de meest heerlijke recepten (dat is dan nog het belangrijkste).
Vooral de gebakken kip met veenbessen (cranberries) en appelcider is een absolute topper!

[bol_product_links block_id=”bol_5a322248567b9_selected-products” products=”9200000032886415″ name=”Vijftig tinten kip” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bakken maar!

Geniet jij ook altijd zo van Heel Holland Bakt of het betere The Great Britisch Bake off?
Ik in elk geval wel ook al ben ik zelf helemaal geen bakker. Geef mij maar een wok 🙂

Maar toen ik dit prachtig vormgegeven boek zag ben ik toch overstag gegaan en heb het aangeschaft om dan ook zelf maar eens aan de bak te gaan.
Nog niet zo eenvoudig want alleen al de aanschaf van een bakvorm van 20x20x 5cm hoog is al een uitdaging op zich. Ik heb er dan ook nog niets uit gebakken want ik heb die bakvorm niet.
Dus als jij de tip hebt waar hij te koop is, ik houd me aanbevolen!

[bol_product_links block_id=”bol_5a32231a10c51_selected-products” products=”9200000059982837″ name=”Cake Easy” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wijntje erbij?

Ik kan helemaal niet goed tegen wijn maar vind het wel leuk om een wijn te serveren die goed tot zijn recht komt bij wat ik op mijn bord heb. In Haarlem hebben we een erg mooie wijnzaak waar ik dan de informatie krijg wat ik het beste kan drinken bij wat ik klaar wil maken.

Dit boek, de Wijn-Spijs Bijbel geeft je antwoord op al je vragen! Werkelijk elk ingrediënt staat erin met suggesties welke wijnen daar het beste bijpassen. Een must-have dus eigenlijk.

Wist je trouwens dat als je rode wijn wat koeler serveert (half uurtje in de koelkast zetten) dat je dan minder last hebt van de alcohol?

[bol_product_links block_id=”bol_5a3223fdc49d1_selected-products” products=”9200000075471440″ name=”Wijn-spijs bijbel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ik zou zeggen, keuze genoeg dus geen stress meer over de kerstcadeaus voor man of vrouw!

Succes en alvast gezellige dagen en een goed uiteinde voor iedereen!

Last van allergie?

allergie

Ben jij allergisch voor sommige voedingsmiddelen? Dan heeft dat vaak te maken met een onbalans in de leverenergie, de verteringsenergie of de reserve-energie. Wil je af van je (over)gevoeligheid voor dat product dan doe je dat door het versterken van de betreffende energie in je lichaam met voeding en speciale leefregels voor jouw constitutie.


Het functioneren van je lever is afhankelijk van twee energiesystemen:

  • Verteringsenergie (energie die vrijkomt uit de omzetting van voedsel en dranken uit het spijsverteringskanaal (Chinees: milt Qi)
  • Reserve-energie, dit is de ‘accu’ van de lever (Chinees: nier Qi). Als je lever niet genoeg energie en voedingsstoffen heeft dan maakt hij gebruik van de voorraad reserve-energie. Dit is de energievoorraad die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld groei, zwangerschap, stress, verwondingen of ziekte. Als de energie uit je voeding niet genoeg is dan leent de lever dit uit je reserves.
  • Je lever wordt ontregeld door: koffie, alcohol, chocola, scherpe specerijen, gebakken vetten, woede en frustratie, het weer en wind.

Een paar aandachtspunten

  • Veel voedingsmiddelen kun je beter verdragen als je ze kookt.
  • Het kan ook zijn dat je in bepaalde perioden van het jaar gevoeliger bent voor een specifiek voedingsmiddel. Dit komt omdat je lichaam reageert op diverse voedingsmiddelen of stoffen uit de lucht die chemisch aan elkaar verwant zijn. Je noemt dit kruisreactiviteit.
    Voorbeeld: allergisch voor appels en hooikoorts in een periode met veel berkenpollen in de lucht. De stoffen in appel en berkenpollen zijn aan elkaar verwant. Buiten de pollentijd kun je wel tegen appels, in de pollentijd in het voorjaar juist niet.
  • Als je allergisch bent voor perziken kun je ook allergisch reageren op appel, pruim, kers en peer.

Als ik zo de lijst zie zijn het wel veel voedingsmiddelen die ik graag eet. Gelukkig heb ik geen allergie.

Producten die allergische reacties kunnen geven:

  • Linzen, kikkererwten, bruine bonen etc.
  • Knoflook, ui, prei etc.
  • Witte kool, rode kool, groene kool, boerenkool, spruiten, zuurkool
  • Tomaat, aubergine, paprika, aardappel
  • Spinazie
  • Pnda’s, noten en zaden
  • Tarwe en andere glutenhoudende granen (spelt, gerst, rogge, kamut)
  • Aardbei, ananas, kiwi, sinaasappel
  • Sjamelk, tofu en tempeh
  • Ei van kip, eend, gans, kwartel
  • Melk- en melkproducten van koe, geit, paard, schaap, (melk, yoghurt, kwark, kaas)
  • Schaal- en schelpdieren: krab, garnalen, mosselen
  • Kuiden en specerijen

(Bron: Het Energie Herstelplan, Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser)

Boek Het Energie Herstelplan

Een super interessant boek om te lezen, echte aanrader als je meer over voeding en energie wilt weten alhoewel soms erg technisch.

[bol_product_links block_id=”bol_597f0b80edbdd_selected-products” products=”1001004006158854″ name=”Energie Herstelplan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Recept bij griep in de winter

tips bij griep

Koorts zonder zweten, koude rillingen, geen dorst, hoofdpijn, alles in je lichaam doet pijn, verstopte neus, helder snot, niezen, geïrriteerde luchtwegen, oppervlakkige en snelle hartslag… komt dit je bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk winter griep.

Ik heb wat gegoogled en kwam op dit recept wat me vreselijk intrigeert. M’n lief is al een paar dagen koortsig dus in plaats van een pil gaan we dit proberen (als ik de Chinese dadels en de rietwortel kan vinden tenminste, anders wordt het behandeling 2 zonder de rijstepap).

De recepten zijn van Dr. Yulan Niu, een arts die gespecialiseerd is in Traditionele Chinese Geneeskunde én een Westerse opleiding heeft gevolgd.

Er zijn 2 behandelingen waarbij je een aantal ingrediënten kookt in water, zeeft en vervolgens opdrinkt.

Griep recept 1

Kook onderstaande ingrediënten in 0,5 tot 1 liter water gedurende 10 minuten. Zeef en drink warm op.

  • stukje verse gember, geschaafd van 1,5 tot 2 cm
  • chinese dadels (3 stuks), eerlijk gezegd geen idee waar je deze koopt, hoogstwaarschijnlijk de toko
  • stukje rietwortel van 10 cm
  • kaneelstokje van 1 cm
  • 10 verse blaadjes munt
  • bosje korianderblad
  • 10 cm prei

Griep recept 2

Gebruik hiervoor 1 tot 1,5 liter water en kook het 15 – 30 minuten, eet warm

  • 10 tot 15 plakjes verse gember
  • 3 stuks gedroogde vijgen
  • stuk prei van 10 tot 15 cm
  • 1 cm kaneelstokje
  • 1 dl rijstepap (optioneel)

Ik ben heel benieuwd of het werkt!

Save

Save

Zoete aardappel met spinazie in de hoofdrol

spinazie en zoete aardappel curry

Zoete aardappel en spinazie in een verwarmende curry, heerlijk als het buiten wat kouder is of je natgeregend bent. Houd je niet zo van scherp dan laat je de groene spaanse pepers er gewoon uit. Maar met pepers geeft het net een beetje meer pit aan deze schotel.

Wat heb je nodig (3 – 4 personen)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel fijngeraspte gember
  • 2 groene Spaanse pepers (optioneel)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 800 g zoete aardappel met schil in blokjes van 3 cm (kies voor biologisch)
  • 375 ml groentebouillon
  • 150 g spinazie grofgehakt
  • handje vol korianderblaadjes
  • 1 eetlepel geroosterde, geschaafde amandelen
  • zeezout

Voorbereiding

Als je alles klaargezet hebt is dit gerecht een fluitje van een cent om te maken. Let wel op de blokjes zoete aardappel, bij mij werden ze iets te zacht. Wat op zich ook prima is maar dan wordt het meer een soep.

  1. Boen de zoete aardappel schoon, snijd ze in blokjes
  2. Zet de groentebouillon op
  3. Snijd de spinazie
  4. Rooster de amandelen in een kleine koekepan en zet apart
  5. Snijd de uien, pepers, knoflook en gember
  6. Zet de specerijen klaar
  7. Snijd de koriander fijn

Bereiding

  1. Verhit olijfolie zachtjes en voeg ui, knoflook, gember en pepertjes fijn en bak alles 4 tot 5 minuten.
  2. Voeg alle specerijen toe.
  3. Doe de blokjes zoete aardappel en de bouillon erbij (15 tot 20 minuten), let op dat de aardappel niet te zacht wordt.
  4. Voeg spinazie toe en naar smaak zout.
  5. Als spinazie geslonken is strooi je de koriander en de amandelen erover heen.

Wat ons betreft was dit gerecht op zich al voldoende maar als je wilt eet je er nog wat extra groente of een frisse salade bij. Eet smakelijk!

 

Save

Save