Warm gierstontbijt met pruimen

We zijn al een week aan het “warm” ontbijten. Het wordt weer wat kouder buiten dus iets warms om de dag mee te beginnen voelt erg prettig. Al in een eerdere blog staat het gierst ontbijt waar we niet echt weg van waren. Beetje laf als je gewend bent aan je broodje oude kaas. Maar deze is lekker, alhoewel het voor de meeste mensen nog steeds wennen zal zijn zowel qua smaak als qua bereidingstijd.

Ik zal het zo goed mogelijk uitleggen zodat je de minste tijd kwijt bent en precies weet wat je moet doen en wat je nodig hebt, het kost je ongeveer 5 minuten werktijd en 10 minuten wachten. Net lekker om je krantje te lezen bij een kopje thee of koffie.

Kopen
– pak gierst bij natuurvoedingswinkel
– bakje gedroogde pruimen bij de supermarkt
– bakje gedroogde abrikozen bij de supermarkt, ik heb Australische gedroogde abrikozen gehaald bij de notenkraam, die zijn ook heerlijk maar wat zuurder
– flesje citroensap
– bakje korianderpoeder (toko of potje bij supermarkt)
– zout
– druivensap of bijvoorbeeld het rode bes/acai sap van Healthy People

“gereedschap”
– fijne zeef of fijne vergiet om gierst mee af te spoelen
– kleine steelpan om druivensap met pruimen en abrikozen zachtjes in te verwarmen
– kleine gewone pan om gierst in te koken
– schaaltje om ontbijt in op te dienen

Bereiding
– Bepaal hoeveelheid gierst (ik doe voor 2 personen net iets minder dan een kopje)
– Spoel de gierst af, doe hem in de pan met net zoveel water dat het 1 cm boven de gierst uitsteekt.
– Breng gierst aan de kook, laat 2 minuten op hoog vuur doorkoken. Als er schuim op het water komt dit er even afhalen en weggooien.
– Na 2 minuten deksel op de pan en 15 minuten op laagste vuur laten doorpruttelen.
– Af en toe deksel optillen als water te hoog komt, NIET ROEREN!

Ondertussen
– Doe een laagje vruchtensap in de steelpan met daarin (voor 2 pers.) 6 pruimen en 4 abrikozen
– Even laten koken
– Daarna beetje peper, korianderpoeder, zout en citroensap toevoegen en zachtjes laten pruttelen tot gierst klaar is

– Na 15 minuten gierst afgieten als er nog water in zit
– Gierst verdelen over de bakjes
– Vruchtensap mengsel verdelen over de gierst

Bevindingen
Alhoewel er aan de gierst weinig smaak blijft zitten is de combinatie met de warme pruimen en abrikozen echt heerlijk. Een toetje gewoonweg. En nog steeds is het effect dat je lekker warm wordt van binnen, je kleur op je gezicht krijgt en je verzadigd voelt. Doe het 3x en je wilt geen ander ontbijt meer omdat je gewend raakt aan het prettige gevoel in je lichaam.

Effect in het lichaam
Het is verwarmend, bouwt Qi op, toniseert het bloed, versterkt het midden, droogt vochtigheid. Bovendien wordt dit gerecht aanbevolen bij een tekort aan Qi en bloed en inwendige vochtigheid.

Wist je dat…
Het vitamine A gehalte in abrikozen is goed voor beter zien en dat gedroogde pruimen je eetlust onderdrukken omdat de vezels die in pruimen zitten zorgen voor een verzadigingsgevoel.

Leave a Reply