Rode linzen soep met bataat en kokosmelk

Rode Linzensoep met BataatEen stevige soep met zoete aardappel en linzen, niet echt geschikt voor als het heel warm is maar wel als het koud is buiten of je krijgt het zelf maar niet warm.

De zoete aardappels (bataat) die ik gehaald heb bij de biologische winkel bleken niet oranje maar echt paars! Verrassend en vreemd om de uiteindelijk lila soep te eten 🙂

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 eetl. plantaardige olie
  • klein bosje lente uien, gesneden in dunne ringetjes
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 5 cm gehakte of fijngestampte gemberwortel
  • 2 chilipepers heel fijn gehakt (laat ze weg als je niet zo van pittig houdt)
  • 2 stengels citroengras fijngesneden (theelepel sereh heb ik gebruikt)
  • 225 g rode linzen afgespoeld
  • 2 zoete aardappels, niet te klein (ik had er 3 dat was veel te veel) of een flespompoen van 500 g in blokjes gesneden
  • 1,2 l groente of kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • 1 eetlepel tamarindepasta (klein potje, te koop bij de toko of turkse winkel)
  • 2 eetlepels verse koriander
  • thaise vissaus
  • eventueel klein beetje basterd- of palmsuiker

Bereiding Rode Linzensoep met bataat en kokosmelk

Het is een hele lijst maar de bereiding is super makkelijk zoals vaker bij soep. In plaats van zoete aardappel kun je deze soep ook maken met pompoen.

Het voordeel van de zoete aardappel:
– veel vezels
– rijk aan bètacaroteen, je lichaam zet dit om naar vitamine A (goed voor je weerstand, ogen en huid)
– vol vitamine C, vitamine B6 (soepel houden van je bloedvaten), kalium en mangaan- houd je bloedsuikerspiegel relatief stabiel (in tegenstelling tot de gewone aardappel)

  1. Snijd lente ui, knoflook, gember en citroengras fijn (houd wat lente ui achter voor de garnering)
  2. Snijd de zoete aardappel (of pompoen) klein
  3. Verhit olie en voeg lente ui toe
  4. Vervolgens de knoflook, gember, chilipeper en citroengras of sereh erbij, roer ongeveer 2 minuten
  5. Voeg linzen, pompoen en bouillon toe
  6. Snijd de verse koriander fijn
  7. Laat koken tot linzen gaar zijn en zoete aardappel of pompoen zacht is
  8. Daarna kokosmelk, tamarindepasta en koriander door soep roeren, even kort warm laten worden
  9. Proef en breng op smaak met vissaus of tamari, limoensap en eventueel suiker
  10. Garneer met beetje lente ui en/of koriander

Bevindingen

Lekker verwarmend deze soep, ik vind soep altijd lekker met wat gedoe erin maar je kunt hem natuurlijk ook pureren tot een gladde soep. De tweede dag zijn de smaken nog beter ingetrokken en is de kleur helemaal paars geworden! Blijf het wennen vinden, vind toch iets in groen, geel, oranje, bruin lekkerder blijkt. Hoe je je dan toch weer laat beïnvloeden door kleur!
De soep vult ook behoorlijk dus een broodje erbij is helemaal niet nodig, scheelt je weer wat koolhydraten.

 

Geef een reactie