Mijn moeder en Jamie Oliver…

Zalmfilet met kruidige linzen

Ze kennen elkaar niet, helaas. Maar misschien herken je deze situatie. Je moeder is wat ouder en heeft kort of langer geleden haar partner verloren. Mijn vader is dit jaar 10 geleden overleden en behalve het persoonlijke gemis zijn is er ook het gemis van mijn moeder naar ‘gewoon gezellig samen eten en televisie kijken’.

Ongeacht of je als alleenstaande vaak op visite gaat of mensen thuis ontvangt, toch is dat anders dan het dagelijks leven dat je had met degene die je liefhebt. Ik verbeeld me niet dat ik dat gemis ooit kan goedmaken maar de volgende manier helpt misschien een beetje, en daar komt Jamie bij kijken.

We spreken af om bij mijn moeder een lekker gerecht klaar te maken, het gezellig samen op te eten en daarna van een gezellige tv-avond te genieten. Niks hoogdravends, geen moeilijke gesprekken maar gewoon ongecompliceerd genieten van elkaars gezelschap en commentaar geven op leuke (of stomme) tv-programma’s.

We maken “zalmfilet in prosciutto met kruidige linzen, spinazie en yoghurt” van Jamie Oliver,  alleen iets gewijzigd.

Menu voor moeders

–  gestoomde zalm met Japanse sojasaus, soms kom je na het boodschappen doen tot de ontdekking dat je een belangrijk ingrediënt vergeten bent (de prosciutto dus) en vraagt het gerecht om creativiteit!
– de kruidige linzen met spinazie (Jamie)
– Pandanrijst

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 stukjes zalm (rond de 125 g per persoon)
  • Japanse sojasaus Kikkoman less salt
  • 2 limoentjes, uitgeperst
  • peper, zout
  • 2 teentjes knoflook
  • aluminiumfolie om bakjes van te vouwen

Kruidige linzen met spinazie

  • 250 g linzen (ik heb Du Puy linzen gebruikt)
  • olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 2 flinke handenvol gemengde kruiden (bladpeterselie, basilicum, munt)
  • 3 grote handen spinazie, gehakt

Pandanrijst voor 4 personen (mag ook minder zijn, de linzen vullen aardig…)

Bereiding

De volgorde, is wat complex want… de linzen vragen ongeveer 30 minuten (of langer), de zalm in de oven zo’n 12 minuten en de rijst 8 minuten + 10 minuten nagaren. Dus… begin met de linzen opzetten, doe de rijst na zo’n 15 minuten en als de rijst staat na te garen zet je de zalmpakketjes in de oven. Ondertussen doe je het snijden en uitpersen. Ik had thuis de kruiden al gewassen en fijngesneden zodat ik in moeders keuken alleen nog maar wat kleine dingetjes hoefde te doen.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  • Maak van aluminiumfolie 4 bakjes waar elk een stukje zalm in past.
  • Meng 8 eetlepels sojasaus op 4 eetlepels limoensap en voeg daar nog wat peper aan toe. (Zout is wat mij betreft niet nodig)
  • Snijd 2 knoflookteentjes in plakjes.
  • Leg de zalm in de bakjes met daarop een paar plakjes knoflook en verdeel het sojasaus/limoenmengsel in elk bakje
  • Vouw de bakjes dicht en plaats ze in een ovenschaal in de oven voor zo’n 12 minuten. (Laat de zalm niet te gaar worden)

Kruidige linzen met spinazie (en zet halverwege de rijst op…)

  • Spoel de linzen af, doe ze in een pan met ruim water, laat aan de kook komen en laat ze in zo’n 30 tot 45 minuten gaarkoken (kijk op verpakking)
  • Was de spinazie en snijd fijn
  • Pers de citroen uit
  • Snijd de kruiden fijn
  • Als de linzen gaar zijn, giet je ze af en breng je ze op smaak met peper, zout en citroensap
  • Daarna op hoog vuur spinazie en kruiden toevoegen.

Dien het op en geniet samen met je moeder (of vader) van een heerlijke maaltijd!

Leave a Reply