Een zomers gierstontbijt

gierst met tomaat en kruidenAls je al een tijd geleden de ontbijtrecepten gedownload hebt dan ben je inmiddels misschien toe aan een nieuwe variant met gierst. Lichter, hartig en meer geschikt voor warmer weer.

Gierst met tomaat en verse groene kruiden

Wat koop je in?

– Gierst
(ik gebruik gierst van Ekoplaza maar ik moet zeggen dat de gierst van het merk de Nieuwe Band (www.biovoordeel.nl) lekkerder is. Het scheelt per keer, de vorige pakken van Ekoplaza waren prima maar nu ineens is 13 minuten zachtjes koken voldoende (ipv 15) en dan nog plakt het bij mij aan de pan vast.
– Lekkere tomaten (neem kerstomaatjes of Tasty Tom)
– Olijfolie
– Lente uitje fijn gesneden (heb zelf altijd een beetje moeite met rauwe ui maar als je het heel fijn snijdt gaat het wel)
– Klein snufje zout
– Citroensap (paar druppels)
– Gladde peterselie
– Verse of gedroogde groene kruiden zoals tijm, oregano of majoraan
– Beetje boter
– Peper
– Zout naar smaak

De vijf elementen cyclus is Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur en je ziet bij dit gerecht dat je de cyclus bijna 2x doorloopt. Als je dit teveel gedoe vindt is het ook prima om je eigen volgorde aan te houden.

Element Aarde
Gierst, tomaat, olijfolie en boter zijn Aarde (alhoewel je tomaat ook qua kleur bij Vuur kunt indelen)

Element Metaal
Lente ui

Element Water
Zout

Element Hout
Citroensap en gladde peterselie

Element Vuur
Gedroogde of verse tijm, oregano en majoraan

Bereiding

  1. Eerst gierst afspoelen tot je helder water hebt en dan opzetten met een zelfde hoeveelheid water (of je laat het 2 cm boven het niveau van de gierst uitsteken, misschien helpt dat trouwens tegen het aanbakken). Even 2 tot 3 minuten koken, bij lage temperatuur 13 tot 15 minuten laten pruttelen. Niet roeren en bij tekort aan water iets meer heet water bijgieten.
  2. Tomaten klein snijden, lente ui heel fijnsnijden en samen met wat olijfolie door de gierst roeren
  3. Klein beetje citroensap erbij
  4. Rest van gesneden verse of droge kruiden erbij
  5. Klein klontje boter erdoorheen roeren (het vet maakt dat je langer een voldaan gevoel houdt)
  6. Peper en zout naar smaak toevoegen
  7. Ben je een eiwit type dan kun je ook nog een gekookt eitje toevoegen. Ik vond het heerlijk maar voor mijn partner voelde dit ontbijt een beetje te zwaar
  8. Andere optie… in kleine stukjes gesneden avocado

Eet smakelijk!

PS Als je de gratis ontbijtrecepten gedownload hebt word je automatisch op de hoogte gehouden van de agenda voor gezellige Vijf Elementen Lunch workshops of de Feng Shui workshops die ik regelmatig geef.

 

This entry was posted in 5 elementen recepten, Gierst and tagged , , on by .

About nicky

Minder stress, meer genieten. Dat is mijn missie als Feng Shui Consultant. Voor jouzelf én in je eigen huis. Zodat je lekker in je vel zit, thuis een eigen plek hebt en met plezier het werk doet dat bij je past. Deze website met recepten volgens de Chinese Voedingsleer zorgt ervoor dat je én lekker en gezond eet en tegelijkertijd meer energie hebt.

Leave a Reply