5 elementen voeding en zuivel

Ben jij een fan van zuivel? Vanuit de Chinese 5 elementenvoedingsleer wordt de in Nederland veel gegeten zuivel heel anders bekeken! Zeker vanuit het oogpunt afvallen kan het resultaat je nog weleens tegenvallen als je dit met magere zuivelproducten probeert te doen.

Een toelichting
Stel je voor dat er in je buik een vuurtje brandt (je spijsverteringsvuur) en daarop staat een grote pan deze representeert je maag en milt. Alles wat je in die pan stopt wordt omgezet in energie. Energie voor je vertering, energie voor je organen en voor je eigen energielevel waardoor je in staat bent de dingen te doen die je wilt doen. Je kunt er ingrediënten in stoppen die kort nodig hebben om te verteren maar ook ingrediënten waar het vuurtje wat meer moeite voor moet doen. De visie van 5 elementenvoeding is… zorg ervoor dat je spijsvertering zo min mogelijk moeite hoeft te doen voor de vertering des te meer energie is er over voor de rest. Dat betekent concreet dat je in je pannetje beter lauwe of warme ingrediënten kunt doen dan ijskoude. Logisch toch? Je begrijpt dan misschien ook dat het weinig zin heeft om een lege pan op het gas te zetten dan een pan waar iets inzit. Je ontbijt overslaan is vergelijkbaar met een lege pan op het vuur zetten : )

Hoe weet je nou wat je het beste in de pan kunt doen? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk te bedenken, denk maar aan het maken van een soep. Je maakt een bouillon en daar doe je allerhande groenten, vlees, kruiden e.d. bij. Je kunt je voorstellen dat het niet zo handig is om te beginnen met yoghurt in de pan te gooien. Als we al iets van zuivel in soep doen is het een lepel room aan het eind, als de soep al van het vuur af is.

De theorie…
In de 5 elementenleer zijn je maag/milt erg belangrijke organen, deze zorgen voor de energie die al het andere in je lichaam nodig heeft. Maag en Milt vallen onder het element Aarde. Elk element kent een bepaalde smaak:
Aarde = zoet
Metaal = scherp
Water = zout
Hout = zuur
Vuur = bitter

Verder is het in deze voedingsleer belangrijk of een voedingsmiddel je lichaam verkoelt, verwarmt of neutraal houdt de zogenaamde thermische werking.

En dit laatste principe, daar gaat het om bij het voedingsmiddel yoghurt. Yoghurt valt onder het element Hout is van zichzelf zuur, is slijmvormend en koelt het lichaam af. Als je alleen al kijkt naar het thermische effect dat yoghurt op je lichaam heeft (het koelt af) dan begrijp je dat dit niet het meest ideale voedingsmiddel is om in je pan cq je buik te stoppen om energie van te krijgen.

Afvallen met magere zuivelproducten
In de 5 elementenleer gaat het om het versterken van de Aarde organen Maag en Milt, deze leveren de energie om bijvoorbeeld vetten te verbranden als je wilt afvallen. Wat gebeurt er nou als je heel veel zuivel of andere voedingsmiddelen die je lichaam afkoelen eet (denk ook aan rauwkost).
Zuivel >>> koelt het lichaam af >>> spijsvertering is druk met verwarmen en verteren van de zuivel >>> weinig ‘hitte’ of energie (Qi) over om vetten te verteren >>> gewichtsvermindering minimaal.

Waar veel mensen van afvallen is een dieet met eiwitten (proteïnen) in de vorm van magere zuivelproducten (yoghurt, kwark, kaas, eieren). Dat afvallen komt omdat eiwitten het hongergevoel onderdrukken. Dit geldt trouwens niet voor iedereen. Vanuit de Chinese visie is zuivel zo afkoelend en gaat het gisten in je buik dat zij liever zien dat je de proteïnen vanuit een andere bron opneemt. Bijvoorbeeld met avocado, linzen, quinoa of amandelen. Algemeen geldt dat vanuit de 5 elementenleer warme, gekookte maaltijden de voorkeur hebben boven zuivel, broodmaaltijden of rauwkost. Zuivel zorgt voor teveel slijm in je lichaam wat vaak leidt tot verkoudheid en hoesten, brood geeft ‘damp’ in je lichaam, het maakt te vochtig en rauwkost zorgt, zeker in de winter en bij mensen die veel zitten en denkwerk doen, voor o.a. concentratie en spijsverteringsproblemen.

Wat eet je dan??? Als zuivel, brood en rauwkost niet optimaal zijn???
Dat is in onze cultuur best een uitdaging kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Want dat broodje kaas blijft ook mijn favoriet en heel af en toe geniet ik er erg van. Het grappige is alleen wel dat ik tegenwoordig zo afgestemd ben op mijn lichaam dat ik steeds beter voel of mijn buik er wel of niet blij mee is. En dat warme, voldane gevoel na het eten van een warm ontbijt in plaats van brood is toch wel heel erg lekker. Ik zou zeggen, start langzaam, download de 3 recepten in mijn mini e-book en ervaar wat anders eten met jouzelf, je gevoel en je energielevel doet.

Succes!

 

Geef een reactie